Suomalaisen Pohjan Biljardi

Suomalaisen Pohjan Biljardi

Suomalaisen Pohjan perustava kokous pidettiin 4.1.1920 silloisessa Hotelli Phoenixissa Yliopistokadun ja Aurakadun kulman kiinteistössä. Jo seuraavana vuonna käynnistyi klubin historiassa merkittävä harrastustoiminta, biljardin pelaaminen. Tällöin pelattiin Turun Suomalaiselta Yliopistoseuralta vuokratuilla pöydillä.

Vuonna 1924 klubi vuokrasi itselleen tilat Oy John Barkerin omistamasta kiinteistöstä niin sanotusta Barkerinrannasta, Linnankatu 40. Nykyisin kyseisellä paikalla sijaitsee Barkerin puisto. Vuokratun kiinteistön kaikki tilat kuuluivat tilasopimukseen. Biljardille oli varattu lähes 60 neliömetrin suuruinen huonetila. Biljardia pelattiin jo silloin kahdella pöydällä.

Klubilaisten suosio peliin kasvoin niin, että vuosina 1925 ja 1926 päätettiin ostaa klubille aivan uudet pelipöydät. Pöydät ostettiin englantilaiselta Geo G. Bussey & Co Ltd:ltä. Pöydät olivat pussittomat, seitsemän jalan pituiset biljardipöydät, joilla pelattiin Suomessa melko harvinaista keilapeliä, carambolia eli karaa. Nykyisinkin pelattava keilapeli, ”pipo” tuli mukaan myös jo silloin. Pöydän hinta Suomeen toimitettuna oli 9.250 markkaa, josta pakkaus-, rahti- ja tullikustannukset muodostivat suuren osan. Ensimmäisenä ostettu pöytä saatiin käyttöön syksyllä 1926. Samalla kaksi klubilla siihen saakka ollutta vanhaa pöytää myytiin Turun työväenyhdistykselle.

Klubin aktiiviset jäsenet lahjoittivat peliin hopeisia maljoja kiertopalkinnoiksi. Niistä jäljellä on edelleen hopeinen Barkerin malja vuodelta 1926. Maljasta tuli kilpailla kaksi kertaa vuodessa, syys- ja kevätkaudella. Voittaja sai kiertopakinnon haltuunsa seuraavan kilpailun ratkaisuun saakka. Maljaan on kaiverrettu voittajien nimiä vuodesta 1926 alkaen.

Klubilla oli eri elämänalojen edustajia pelaamassa ja katsomassa pyöreän pallon kiertelyä vihreällä veralla. Pelin seuraajilta on muistona seuraava runomitta:

” Niin, vihreä verka! Miten paljon asioita onkaan kätketty vihreän veran alle. Mutta kätkepäs biljardipöydällä. Se on mahdotonta! Pinnalla siinä on asia ratkaistava ja jos yli laidan lyöt, niin naururämäkkä on palkkiosi lautakun- nalta.

Anna pallon kiertää - lujasti lyö ja hyvästi leikkaa - niin kaatuu nappula tai toinen pöydän keskikohdalla ja numerosarakkeesi taululla suurenee tai piene- nee eduksesi tai vahingoksesi, kuinka taitosi sallii. Kun sitten luku kolmesataa lähenee, plussia tietysti, niin kasvaapa jännitys lautakunnan penkkirivillä…

Biljardi moninaisissa muodoissaan on kiintoisa peli. Pientä voimisteluakin on siinä mukana. Vetää vertoja mille tupakkasalongissa pelattavalle pelille tahansa, sillä järkeäkin siinä hieman tarvitaan, hermoista puhumattakaan. Ja huonompi aina häviää.”

Barkerinrannan tilat klubi joutui luovuttamaan vuonna 1941. Uusi klubitila vuokrattiin vuonna 1945 kiinteistö Ranta Oy:ltä osoitteessa Puistokatu 1. Klubin jäsenmäärä kasvoi vuoden 1950 aikana yli 400 jäseneen, mutta toiminta kuitenkin oli kuihtumaan päin johtuen ehkä biljardisalin puuttumisesta. Puistokatu 1 menetettiin 15.2.1954, kun Sato Oy osti tontin ja rakennutti siihen 7-kerroksisen asuinrakennuksen sodan jälkeisen asuntokannan tason kohentamiseksi.

Mutta vielä saman vuonna klubin tilaongelma poistui. Klubi osti 12.6.1954 Asunto Oy Aura 24 Bostads Ab-nimisen osakeyhtiön koko osakekannan. Kiinteistö sijaitsi osoitteessa Puutarhankatu 1. Klubi sai silloin ja edelleen muistettavan lempinimen Puu-Pohja. Puutarhankatu 1:n nykyinen kivirakenteinen kiinteistö on Turun kaupungin käytössä.

Biljardin pelaaminen klubissa jatkui aktiivisena. Molemmat biljardipöydät myös kunnostettiin. Anniskelulupa saliin saatiin vuonna 1958. Vaikka suinkaan kaikki Pohjan jäsenet eivät pelanneet biljardia, pelistä tuli yksi klubin keskeisimmistä ajanvietemuodoista.

Puu-Pohjasta siirryttiin 11.3.1980 osoitteeseen Aurakatu 24 Graniitti-Pohjaan eli käytännössä samalle tontille. Biljardiharrastus jatkui voimakkaana uuden kiinteistön väestönsuojatiloissa seuraavalle vuosituhannelle saakka.

Biljardin vanhaa kaartia on vuosien saatossa karsiutunut luonnollisista sysistä. Nyt on jäsenten aika aktivoitua ja tulla mukaan yhteiseen klubin biljardiharrastukseen.

Tervetuloa!
Biljarditoimikunta